WILLGO.life- Let's move!

Home office után deréktorna?

Karantorna 2.

2020. március 25. - willgo.life

derek_cover.jpg

Észrevetted, hogy mióta azon szerencsések csapatában vagy, akik home officeban dolgozhatnak nagyjából egésznap ülsz? Ha most rögtön a derekadhoz kaptál, akkor jó helyen jársz!

 

Mikor elindítottuk a blogot nem kellett rajta túl hosszan lamentálnunk, hogy mi lenne az a videó, amivel a legtöbb emberhez eljutna a gyógytorna. A deréktornára esett a választásunk, és el kell mondanom, hogy a mai napig a legnézettebb videó maradt! 

Valószínűleg már az emberek könyökén jön ki, hogy a modern életmódunk milyen káros hatással van a gerincünkre, ezt nem is szeretném ragozni. A legtöbb gerincpanasszal hozzám forduló páciensem már kész felállított diagnózissal lát el engem a témában, hogy idézzem: "nyilván azért fáj, mert egésznap couch potato pózban ülök, vagy az irodában vagy otthon". Szerintem ez nem ennyire fekete-fehér, de az biztos hogy a jelenlegi helyzetben egy választásunk marad, otthon tornázni. Szóval gyógytornázzatok ti is az új videóval. 

 

Kovács Tímea

Gyógytornász

Középhaladó térdtorna

 

k_terd_cover.jpg

Otthon ragadtál, és nem tudsz eljutni orvoshoz a térdfájdalmaddal? Vagy csak "kedved szottyant futni" mint Forrest Gumpnak, de előtte szeretnéd megerősíteni a lábad? Szeretnél szakember által összeállított gyakorlatokat végezni?

 

Akkor jó helyen jársz! Ahogy az előző blog bejegyzésben már említettem, én gyógytornászként így próbálok minél több embernek segíteni betartani az otthon maradást. A nem traumás eredetű térdpanaszok kezelésében az elsődlegesen ajánlott kezelési forma ugyanis a konzervatív terápia! Sok a szakszóból ugye?

Nézzük egyszerűbben! Fáj a térded, de nem estél el a boltba menet, vagy a hirtelen izgalmasnak tűnő tavaszi nagytakarításban? Akkor több mint valószínű, hogy nem traumás eredetű a fájdalmad! Ez pedig azt jelenti, hogy első körben mozognod kell, ahhoz hogy jobban érezd magadat, vagy orvosi javallatra szedhetsz porcerősítőket is. De én az elsőben tudok ma segíteni! Ezt jelenti a konzervatív terápia. 

 

Kovács Tímea

gyógytornász

Gyógytorna a járvány idején?

Mi lesz velünk most?

493caed2-fa4d-4d62-a3aa-4f19063ed166.jpeg

Mit tud tenni egy gyógytornász, amikor kerülni kell minden emberi kontaktussal járó találkozást? És mit tud tenni az, akinek a derékfájdalma, vagy más mozgásszervi panasza nem múlt el csodával határos módon a koronavírus hatására? 

 

A jelenleg kialakult járványügyi helyzet hatására az Emmi rendelettel tiltotta be a járóbeteg gyógytornát és más olyan ellátás formákat is,  amik nem életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében kerülne sor. Napi szinten látjuk, ahogy civilek, közszereplők, anyák, apák szinte az egész emberiség próbál összefogni annak érdekében, hogy minden a lehető leghamarabb rendeződjön. 

Ezért vagyok ma én is itt, mert mindenki úgy segít ahogyan tud. Ez az én esetemben, gyógytornász szakemberként, pedig nem lehet más, mint hogy a WILLGO-t felhasználva olyan gyógytorna tartalmakat gyártsak, amik nélkülözhetetlenek és fontosak, még olyan időkben is, amikor a #maradjotton életeket ment. 

Nézzétek meg a videót, és járuljatok hozzá ti is ahhoz, hogy olyanhoz érjen el a segítség, akinek szüksége van rá.

 Kovács Tímea

Gyógytornász

 

Ezt tedd ha fáj a térded!

marksomay_20190419_16080208_smf_5022.jpg

Ha fáj a térdünk, az nagyon gyorsan pokollá tudja tenni az életünket. A fájdalom hatására lemondunk a mozgásról (ezzel próbáljuk védeni), ha lemondunk a mozgásról, az izmaink gyengülni kezdenek, ha az izmaink gyengülni kezdenek csökken a térd funkciója, ezzel pedig nem csak testileg de pszichésen is korlátozva érezzük magunkat, ami fokozza a fájdalmat. Hol lehet megszakítani ezt az ördögi kört és mit tehetünk a térdünk egészsége érdekében?

 

Ne pihenj túl sokat!

Ahogy azt már az előbb levezettem, a túlzott kímélet az izmok gyengüléséhez vezet, ezért hosszú távon csak fokozza a fájdalmat. Ez persze nem azt jelenti, hogy fájó térddel fuss le egy maratont, de nem szabad hagyni teljesen dekondicionálódni az izmokat!

 

Mozogj!

Egy megfelelő erősítő program csökkenteni tudja az ízületre ható terhelést! Ma hoztam is egy videót, amiben bemutatok 5 ilyen gyakorlatot! De ha nem szeretsz otthon erősíteni, kapd elő a biciklidet az is megfelel erre a célra!

Vizsgáld meg a súlyodat!

Tudom kényes téma és nem is azt szeretném vele mondani, hogy csak annak fájhat a térde aki túlsúlyos, de már pár kg súlycsökkenés is bizonyítottan csökkenti a térd és csípő fájdalmakat!

 

Próbáld ki az SMR hengert!

A fájdalom hatására az izmok először védekezésként feszessé válnak, így ha friss a térd fájdalmad próbáld meg a masszázshengert, garantáltan találsz majd fájó pontokat a combodban.  Kattints ide a videóért: A comb hengerezése!

 

Fordulj orvoshoz!

Néha egy-egy mozgásszervi panasz mögött állhatnak súlyosabb okok is mint egy ízület kopása, így ha a fájdalmad nem változik és nem múlik rövid időn belül, mindenképpen keress fel egy ortopéd szakorvost!

 

Kovács Tímea, 

Gyógytornász

@willgo.life

 

Videó: Somay Márk

@marksomay

Újra Hasizom kihívás

6 hét a lapos hasért

coverhas1.jpg

Nagyjából egy éve ilyenkor olyan gyomorgörccsel ültem a Semmelweis Egyetem folyosóján, hogy azt éreztem soha többé egy falat étel nem megy majd le a torkomon. Az államvizsgán vártam, hogy sorra kerüljek, és én nem vagyok egy igazán nyugodt ember, amikor vizsgázni kell valamiből. Nem tudom pontosan hány idegösszeomlás és könyvek felett sírás állt akkor a hátam mögött, de emlékszem hogy úgy éreztem nem tudok semmit.

 

Aztán az általam legszorgalmasabbnak tartott csoporttársam, akiről egy “zsigerből csillagos ötöst” feltételeztem, zokogva jött ki a vizsgateremből, itt állt meg bennem az ütő. Azt mondtam magamnak, hogy egy életem egy halálom ha megbukom én akkor már ide nem jövök vissza, nekem elég volt.

Aztán én következtem, beléptem a terembe kihúztam a tételt, és leültem kidolgozni, nem koncentráltam semmire, csak arra a darab papírra ami előttem volt, és az agyam által tárolt képre, ami a témához tartozó jegyzeteimet elevenítette meg előttem (nagyon erősen fotografikus az emlékezőképességem, mindig a jegyzeteim formája és színei ugranak be először). Azon drukkoltam csak, hogy amikor felállok és belekezdek a diplomamunkám bemutatásába, találjam meg valahol a hangomat.

 A diplomamunkámat a core tréning (törzs stabilizáló tréning), és a hagyományos hasizom gyakorlatok összehasonlításából írtam, de volt még egy fontos elem, amit vizsgáltam a kutatásban, a WILLGO-t is bevetettem és videó alapú tréninget állítottam össze a majdnem 85 résztvevőnek. Így amikor elkezdtem beszélni a témáról azonnal megszállt a nyugalom, mert olyanról beszéltem, ami én vagyok, ami az én munkám gyümölcse, és amiért nagyon sokat dolgoztam, persze Márk a vőlegényem segítségével. Befejeztem a prezentációt és az egyébként borzasztó szigorú tanárnőm, akit a legjobban tiszteltem az Egyetemen, de ő valószínűleg csak az arcomról tudott beazonosítani, a nevemet szerintem sosem jegyezte meg, na ez a tanárnő elmosolyodott. És nekem innentől volt biztos a vizsgám, mert ez akkora erőt adott nekem, hogy úgy éreztem nem is én beszélek csak úgy ömlöttek belőlem a latin szavak.

Kijöttem a vizsgáról és ott persze mindenki kérdőn nézett rám, hogy na hogy ment túléltem-e, megyek-e sírni a mosdóba, miket kérdeztek, de én csak annyit tudtam mondani, hogy szerintem meglett. Aztán az eredményhirdetésnél kiderült, hogy nem csak, hogy meglett de az egész évfolyamon én vizsgáztam egyedül ötösre.

20e93af3-0bce-4177-b627-e8916d1e3966.JPG

 

Eltelt egy év, azóta már teljes állásban dolgozom gyógytornászként, és embereknek segítek, még biztos nagyon sokat kell tanulnom és fogok is tanulni, de büszke vagyok mindenre, amit eddig letettem az asztalra és abban is biztos vagyok, hogy a WILLGO ebben óriási segítség volt.

Nem szaporítom tovább a szót, ennek az emléknek a tiszteletére mától elindítom a második hasizom kihívást, ami ugyanennek a diplomamunkának a része volt, és remélem nem bánjátok a szentimentális visszaemlékezésemet, de szerettem volna, ha tudjátok nekem mit jelent ez a kihívás.

 

A kihívásról

 

 

A kihívás menete megegyezik az előző kihívással, 6 hét, minden hétfőn új 6-10 perces videó edzés, ami a hasizmokat célozza és amit minden héten 3 alkalommal kell elvégezned. A gyakorlatok minden héttel egyre nehezebbek lesznek.

 

Mire figyelj oda?

 

 

Erre készítettem egy videót, amit most be is linkelek ide, de azért itt is felsorolom pontokban:

 • A derekadat mindig szorítsd le!
 • A tarkóra tett kéz tarkóhoz tartott kezet jelent, és nem tarkóra kulcsolt kezet, ne húzd magad azzal előre, csak megadnak könnyíted meg a tréninget!
 • A könyököd tarkóhoz tartáskor mindig legyen kint a tested vonalában!
 • Figyelj a gerinced görbületének harmonikusságára, nem szabad sem kifeszítve egyenesen tartani a hátad, sem túlságosan görbíteni hasprés közben, ezt a videón látni fogod rajtam!
 • Ha izomláz lesz a nyakadban ne ijedj meg, ez természetes, csináld meg a 9 perc nyak stretching videómat lazításnak!

 

Akiknek nem ajánlom?

 

Elöljáróban leszögezném, hogy a tréninget teljesen egészséges emberrekkel teszteltem le, és nekik semmiféle problémát nem okozott a tanácsaim betartása mellett, csak a hasuk lett kockásabb. Azonban ha komoly egészségügyi problémád van, előbb konzultáj orvossal arról, hogy végezheted-e. A teljesség igénye nélkül kiemelek pár fontos állapotot, amiben nem szabad végezni:

 • Porckorongsérv (nyaki, háti ,deréktáji) : minden sérv más, így nem lehet tudni, hogy ez a fajta ismételt mozgásirány nem-e súlyosbítja a meglévő sérvet!
 • Csigolyatörés: A hasprés és felülés nagy nyomást helyez a csigolya elülső harmadára, így törés esetén nem ajánlott a programot végezni!
 • Gyulladásos betegségek, akut fellángolási fázisában!
 • Láz esetén!
 • Daganatos megbetegedés esetén: csak orvossal konzultálva!
 • Terhesség esetén: Sok olyan hasprést tartalmaz, ami várandósság alatt tilos, így én trimesztertől függetlenül nem ajánlom!Mielőtt belevágnál, ezeket ajánlom:

 

A kutatás során a visszamérésen azt vettem észre, hogy bár én szemmel láthatóan látom az eredményt a lányokon, nagyon sokukban csak az elért eredményük számszerűsítése hatására tudatosult, hogy valóban jól érezték, hogy könnyebben jön fel az a szűk farmer. Szóval mielőtt belevágnál a következőt ajánlom:

waist_to_hip_measure.gif

 • Mérd meg a haskörfogatodat, ehhez fogj egy centiméter szalagot és a köldököd felett két ujjal helyezd el körben a derekadon, vegyél egy mély levegőt majd a kifújás legvégén olvasd le az eredményt.
 • Mérd meg a csípőkörfogatodat is, ehhez a centiméterszalagodat helyezd a csípő csontod legkiállóbb részére, és mérd meg a körfogatot.
 •  És teszteld a hasizmaid erejét, a legegyszerűbb módszer, amivel otthon is tesztelheted magadat, hogy megnézed, 1 perc alatt hány felülést tudsz végezni, vagy leméred hány másodpercig tudsz megtartani egy plankinget.
 • Ezeket a méréseket ismételd meg a tréning végén, hogy lásd mennyit fejlődtél.

 

Előtte-utána kép

 

Nem utolsó sorban pedig készíts magadról egy képet. Ez nagyon fontos és nagyon hasznos része egy ilyen kihívásnak, lehet, hogy most még úgy érzed, hogy semmi kedved sportmelltartóban a tükör elé állni, de hidd el, ha végig csinálod a hat hetet borzasztóan jó érzés lesz megcsinálni az utána képet és összehasonlítani az eredményt!

Pár tipp a fotóhoz:

 • Próbáld a fotót nappali fényben készíteni, lehetőség szerint reggel.
 • Vedd fel a legcsinosabb sportmelltartódat.
 • Csinálj egy képet élőről és oldalról is.
 • Mérd ki hány lépésre álltál a tükörtől, hogy tökéletesen tudd majd reprodukálni a fotót.

 

Csak neked!

 

Ez a tréning csak neked van és csak is magad miatt vágj bele. Sajnos nem lehetek ott mindenki mellett a nappaliban és bíztathatlak benneteket személyesen, pedig szívesen megtenném. Mindenképpen iratkozz fel a csatornámra, hogy kapj értesítést, ha felkerül a heti videó, és kövess Instagramon és Facebookon is, hogy minél több irányból érkezzen feléd az emlékeztető. Biztos lesz olyan, hogy szívesebben feladnád, vagy úgy érzed nehézségbe ütköztél, de ne add fel, ha egy kis bátorításra vagy ösztönzésre van szükséged, inkább fordulj hozzám, a kutatás alatt is ezt kötöttem nem egy lány lelkére. És ne ess tőle kétségbe, ha valamelyik feladat nem megy tökéletesen, én is látványosan szenvedek nem egy videóban, ezt majd látni fogod :D Szólj barátoknak és csináljátok együtt végig, tartsátok számon az eredményeiteket, írjátok fel, mikor fogjátok elvégezni a gyakorlatot és pipáljátok ki ha megtörtént.

 

Szóval hajrá, mindent bele!

Kovács Tímea

@willgo.life

 

Videók:

Somay Márk

@marksomayMai Smoothie! - Ahogy én szeretem

 

3ae5b8ea-bf83-4445-81fe-179ca51d5002.jpg

Sosem voltam az az igazi gyümölcs és zöldség rajongó. Nem arról van szó, hogy egy gyümölcsöt sem tudnék felhozni, amit szeretek, de soha nem tört még rám a csillapíthatatlan vágy egy narancs után, mint ahogy egy jegeskávé iránt szokott. Viszont a kiegyensúlyozott táplálkoznak fontos része megfelelő mennyiséget fogyasztani ezekből az élelmiszerekből, úgy hogy isten áldja a turmixgépet! 

 

Miért smoothie?

A smoothiek most nagy korszakukat élik és ennek több oka is van, de számomra az abszolút favorit okok:

 • Isteni az íze, ha jól válogatod össze a gyümölcsöket, zöldségeket! Én mindig próbálok rá figyelni, hogy ne legyen túl édes a gyümölcs turmixom. Vagy feldobom egy kis bogyós gyümölccsel savanyításnak, vagy gyümölcslé helyett vízzel / görög yoghurttal hígítom. 
 • Sokkal gyorsabban tudsz sok mennyiségű gyümölcsöt megenni! Míg két barackot, egy marék szőlőt, és egy marék áfonyát az ember pár percig elnyammog, addig egy smoothiet, akár pár másodperc alatt le lehet hajtani, persze az elkészítési időt nem számolva.
 • Könnyebb becsempészni vele a zöldség gyümölcs adagot a munkahelyünkre. Egy zárható üvegben akár több óráig friss és fogyasztható marad, így bármikor ihatunk pár korty barackot.

 

7ff9de6b-bea9-48a3-a5ea-5908d492e893.jpg

Hogyan készül?

 

Ezt valószínűleg nem kell nagyon részleteznem, akinek van otthon turmixgépe, az már valószínűleg készített smoothiet. Lényegében összeválogatsz párat a számodra kedves gyümölcsökből, sőt akár keverheted is a gyümölcs zöldség hozzávalókat, és felhúzod valamilyen itallal, gyümölcslé, tej, víz, yoghurt, bármi, ami kedvedre való. A legjobb benne, hogy akár előre is összeválogathatsz kis csomagokat akár fagyasztott akár friss gyümölcsökből (édes savanyú arányra vigyázva), így reggel csak kiveszed a hűtőből belezúdítod a turmixgépbe, felhúzod egy kis narancslével és kész is a reggeli, amit akár munkába menet is elfogyaszthatsz.

Mai smoothie:

-2 nektarin felvágva

-1 marék áfonya

-1 marék ribizli

- 1-1,5 dl szőlőlé  (annyi ami elfedi a gyümölcsöket, mivel ezek lédús gyümölcsök nem kell sok belőle)

- Herbaferm cseppek 10 csepp

e34a539a-0527-46fb-ab25-8186853a9c9c.jpg

Mi az a herbaferm?

 

Azt hiszem kezdem azzal, hogy én nagyon stressz érzékeny vagyok, minden nehézség, amivel szembe nézek az emésztésemen ütközik ki. Például, amikor eleinte vizsgaidőszakra készültem az egyetemen mindig több kilót fogytam a stressztől és ez persze csak akkor tudatosult bennem, amikor a fekete kis szoknyámat különböző trükkökkel próbáltuk anyával úgy rám illeszteni a vizsga napjára, hogy ne úgy nézzek ki, mint aki rossz méretet rendelt a netről ! Az emésztésem zavara pedig kiütközött a bőrömön is, így minden vizsgaidőszak után tartottam egy egészséges hízó és szépítő kúrát. 

Aztán jött a herbaferm, ami egy gyógynövény kivonat, amit természetes fermentációval készítenek, és segít helyre tenni a bélflórát, ami nem csak az emésztésünket, de az immunrendszerünket, bőrünket, és ezzel a teljesítményünket is jobbá teszi. Mivel nekem igen csak sokat segített, és azóta még a repülést is jobban bírja a gyomrom nagyon sok barátomnak meséltem róla, akiknek tudtam, hogy hasonló problémája van, akár valamilyen intolerancia miatt, akár fogyókúra mellé segítség lehet. Eddig csak fantasztikus és pozitív visszajelzést kaptam a tanácsom kapcsán, így gondoltam ideje veletek is megosztanom ezt a trükköt! Aki érzékeny gyomrú, vagy stresszes, vagy csak nem tud megálljt szabni az étvágyának stresszes időszakban, azoknak meleg szívvel ajánlom ezt a kis természeti csodát!

Több információért és inspirációért kattintsatok ide a herbafermről!

 

Timi

Nyári kihívás

Hogyan hozd formába magad a nyárra?

 

 

c95b9926-4d2a-44bf-827e-1b4071530e99.jpg

Itt a május és hivatalosan már csak 1 hónapunk van a nyár beköszöntéig, nem olyan hivatalosan az időjárás szerint már nyár van, tehát itt az idő, hogy kicsit felkészítsük magunkat a bikini szezonra! Ha nem szeretsz edző terembe járni és szívesebben edzenél otthon, vagy esetleg nem tudod pontosan milyen gyakorlatokkal formáld az alakodat nyárra, ha szükséged van egy edzés tervre, és egy csapatra, aki a támogat téged annak betartásában, akkor tarts velünk! Hat hét a bikini alakért!

 

 

Amit a kihívásról tudnod kell

1. Minden hétfőn új videóval jelentkezünk, amiben mindig más-más terület erősítését mutatjuk be nektek. Lesz fenék, comb, has, hát, kar, és kardio edzés.

2. A helyszín. Mi a videókat egy nyári helyszínen vettük fel, az óceán partján, ami egyrészt gyönyörű volt, és remélem nektek is tetszik, másrészt pedig homok, homok mindenhol, tehát mindenképpen idillibb a képzeletben, mint amilyen valójában, amikor egy láb lendítéssel meg is volt az ebéded, annyi homokot nyelsz. Ti viszont a videókat az otthonotok kényelmében tudjátok élvezni, eszköz ugyanis nem szükséges hozzá. 

fenek_magyarazat.png

3. A felépítés. Minden videó, olyan 6-8 feladatot tartalmaz, az egyszerűség kedvéért pedig bevezettünk egy csodás találmányt, ami segít kikerülni, hogy számolgatni kelljen hány guggolás van még hátra! A képernyő bal sarkában ugyanis találtok egy órát, ami visszaszámol, 45 másodpercig végzünk egy feladatot, és 15 másodpercig pihenünk, vagy átállunk a feladatok között! Nincs is jobb mint tudni mennyi van még hátra, amikor pont feladnánk!

4. Ismétlés. A videó elején ugyan elmondom, hogyan is épül fel a kihívás, de az egyszerűség kedvéért itt is elmondom. Ha ezen az edzésen kívül nem végzel más testmozgást (bicikli, futás, jóga, aerobik, stb.) akkor miután végig csináltad a gyakorlatokat egyszer, tekerd vissza a videót az elejére, és ismételd meg még háromszor a videót, megszakítás nélkül, folyamatosan. Ha végzel mellette más edzést is, akkor elég ha kétszer csinálod meg egymás után a videót megállás nélkül, azaz egyszer tekered vissza. Ez azt jelenti, hogy első esetben 4x10 azaz 40 percet mozogsz, második esetben 2x10 azaz 20 percet mozogsz velem. Ha esetleg nem sportolsz mást és nem bírod egymás után elismételni négyszer a videót semmi baj, bele fogsz jönni, addig is bontsd két részre a 4 ismétlést, tehát egy alkalommal kétszer ismételd (20 perc), mondjuk hétfőn, és ugyancsak kétszer ismételd (20 perc) mondjuk csütörtökön. a kihívást akkor teljesíted, ha heti egyszer megcsinálod a gyakorlatsort, az előbb leírt ismétlési elvárásokkal!

fenek_2_5_1.jpg

5. Csinálhatod-e többször? Természetesen, minél többet mozogsz annál jobb eredményt kapsz! Mivel minden héten újabb és újabb videó csatlakozik a sorozatba, egy idő után ha kedved van akár többet is elvégezhetsz egy héten, például egy fenék videót hétfőn, egy hasat szerdán, és ha nagyon meg akarod fejelni egy lábat pénteken! Ez csak rajtad múlik! 

6. Milyen eredményt várhatok? Először azt gondolom próbáld ki a videót és próbáld tartani az ismétlés számot, majd aludj rá egyet és ha betartod minden utasításom garantálom, hogy nehezen megy majd a felállás, és lesz izomlázad! Erősebb és feszesebb leszel, viszont ha ezen felül fogyni is szeretnél, akkor tartsd szem előtt az aranyszabályt, miszerint a fogyás 70%- a táplálkozáson múlik, és csak 30% a mozgás! 

Ha kérdésed lenne, ne habozz feltenni!

Hogy ne maradj le az új videóról figyeld a Csatornát, a Facebook oldalunkat, és az Instagramot! ( csak kattints a linkekért!)

Videó és Képek: Somay Márk @marksomay

7 ok amiért érdemes reggel mozogni!

 

 

untitled_1_4_4.jpg

Ahogy én látom kétféle ember él ezen a földön, aki reggel kicsattan az energiától és az ágy szinte kidobja, és a másik csoport, köztük én, akiket szó szerint ki kell rugdosni az ágyból reggel, és az első kávéig jobb hozzájuk sem szólni (és ez nem vicc, mert tényleg ne). Mivel nem vagyunk mindannyian olyan szerencsés helyzetben, hogy addig feküdjünk az ágyban reggel, ameddig csak szeretnénk, a kávén és hideg zuhanyon kívül hoztam egy jobb megoldást a problémára. Ha valahova korán kell érkeznem, és frissnek kell lennem, én a reggelt testmozgással indítom, ma egy ilyen videót mutatok meg nektek, és összeszedtem a tudományos magyarázatát is miért segíthet ez rajtunk. Próbáljátok ki!

 

1. Gyorsítja a metabolizmust

 

A metabolizmus nem más, mint az a folyamat amely során a szerveztünk az elfogyasztott tápanyagot energiává alakítja. Minél magasabb a metabolikus ráta, annál több kalóriát égetünk. Ha a reggelt edzéssel kezdjük a szerveztünk megemeli a metabolikus rátát, mondhatjuk úgy is, hogy felkészül rá, hogy egész nap ezt fogjuk csinálni, így a mozgás befejeztével is egy magasabb lebontást fogunk produkálni.

26168895_407455243043236_6802663238363125586_n.jpg

2. Segít az elalvásban

Több kutatásban is összehasonlították már az esti órákban, és a reggeli órákban végzett edzés hatásait. Az egyik ilyen kutatás kimondottan a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri reakció alapján különítette el a két edzés fajtát. A szimpatikus idegrendszer életbe lépése a nevezetes üss és fuss reakció, ami megemeli a stresszhormonok szintjét és növeli az éberséget, ennek ellentéte pedig a paraszimpatikus idegrendszer. A kutatás kimutatta, hogy a reggeli edzés a paraszimpatikus idegrendszert aktivizálta, míg az esti a szimpatikus idegrendszert, ezzel nehezítve az elalvást. Így ha reggel edzel, nem kapcsolod be estére a szimpatikus idegrendszered, viszont a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával további jó hatásoknak teszed ki a szervezetedet. (lásd következő bontok)

 

untitled_1_4_1.jpg

3. Csökkenti a vérnyomást, ezzel a szív megbetegedések kockázatát

Ugyancsak a paraszimpatikus idegrendszeri aktivitásra vezethető vissza ez is, hiszen annak hatására a csökken a szív frekvenciája, és az erek tónusa, így összességében csökken a vérnyomás. A magasvérnyomás kiküszöbölése pedig életmentő is lehet, hiszen jelenléte szív, - és érrendszeri betegségekhez, infarktushoz vezethet.

 

untitled_1_4_7.jpg

4. Csökkenti a stresszt

A mozgás hatására a következő három hormon szintje megnő: norepinephrin, serotonin, dopamin. A norepinephrin a stresszért felelős adrenalin ellentéte, így jelenléte nem csak csökkenti a stresszt, de motiváltabbá, és erősebbé is tesz. Míg a serotonin hatására javul a hangulatunk. 

 

232539ddb9860ccca20538a0e02604e6.jpg

5. Segíti a koncentrációt

Az előbb említett hormonok közül a harmadik, azaz a dopamin, a tanulási és koncentrációs képességeinkre is hatással van. Az előző hormonokkal együttesen tehát segíti az agy megfelelő működését.

 

aba460d8-2465-4bba-b535-77322c35503d.jpg

6. Energia szint növelő

Még egy fontos hormon felszabadul az edzés hatására és ez nem más, mint az endorfin. Az endorfin hatására pedig nem csak a kedvünk lesz jobb, de növekedik az energia szintünk is

 

7. Segíthet megőrizni a formádat

Ha a reggeli mozgást sikerül beépítened a mindennapjaidba, egy állandó időszakot tudsz kiépíteni az edzés számára, amire nem lesz befolyással az elhúzódó munka, és a barátokkal való szórakozás munka után. A rendszeres edzés pedig segít megőrizni az alakodat, és még formálja is azt. 

Remélem sok hasznos dolgot sikerült megtudnotok a cikkből és kipróbáljátok a reggeli tornát, vagy elkülditek annak a reggeli ogrénak, akinek szerintetek jót tesz!

Kovács Tímea

@willgo.life

Videó és képek: Somay Márk

@marksomay

 

Az Instagram edzők és egyéb veszélyek

42bcb3d8-b881-4bf9-b604-bca9223b326f.jpg

Manapság ha az ember kíváncsi valamire, az első dolga utána keresni az interneten és a social media platformokon. Ennek én egyrészről nagy híve vagyok, hiszen ha nincs a blogolás én sem tudnám eljuttatni a videóimat azoknak, akinek erre esetleg szüksége lehet, vagy érdekli a téma. Másrészt pedig borzasztóan károsnak is tartom főleg az egészséggel  és mozgással kapcsolatos tévhit terjesztés miatt, amivel tényleg súlyos károkat tudunk okozni magunknak. Szóval ma erről szerettem volna kicsit beszélni, és óvatosságra inteni mindenkit, mert nem minden arany, ami fénylik. 

 

 

Régen magának a blogolásnak a lényege az volt, hogy magán emberek megoszthatták a gondolataikat, utazásaikat, tippjeiket egymással. Családanyák blogolhattak a déditől örökölt süti recepttel, üzletemberek a hobbi kertészkedéssel kapcsolatos ötleteiket oszthatták meg. Ebben pedig sokszor benne volt, hogy valaki olyanról is írt, aminek nem a mestere, de ez nem is okozott problémát hiszen pontosan tudhatta bárki, aki olvasta, hogy egy szabadidős elfoglaltság kibontakozását látja. 

Aztán jött az Instagram és társai, és aki viszonylag elviselhető a szemnek és jó fotókat lehet róla készíteni, az hirtelen nagyszámú követőt tudhatott a magáénak. A reklám ipar pedig hamar felfedezte, hogy szívesebben fogadunk el tanácsokat bármilyen téren magánemberektől, mintsem cégektől és sztároktól. Ezzel pedig beindult az őrület, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ez egy igen kényelmes és szórakoztató módja a megélhetésnek. Félreértés ne essék, nem könnyű dolog napi szinten érdekes tartalmakat gyártani, egy  10 perces WILLGO videó legyártása például több mint egy napot vesz igénybe, pedig ketten dolgozunk rajta. 

img_3294.JPG

És most jön az a része a dolognak, ami felbosszant és felzaklat engem és nem hiszem, hogy szakemberként el szabad mennem mellette, figyelmeztetés nélkül. Hirtelen ugyanis mindenki a szakértője lett a saját hobbijának. Ha el tudsz készíteni egy szép smoothiet, puff dietetikus vagy és nyugodtan gyárthatsz tartalmat arról embereknek, hogyan kell egészségesen étkezni és hogyan lehet minél gyorsabban lefogyni. Ha pedig alapvetően vékony alkat vagy, és hajlandó vagy heti kétszer edzeni, akkor pedig hirtelen edző vagy és képekkel és videókkal mutatod meg a követőidnek, honnan is az a szép alkat, és mit is kell másnak tennie ahhoz, hogy neki is olyan legyen. 

Az ember pedig nem fog mindennek utána nézni, és nem fog mindig mindent megkérdőjelezni, amit a neten lát. Megcsinálja a feladatokat és ha nincs szerencséje, akkor nálunk landol gyógytornászoknál a panaszaival, amit a helytelen edzés okozott neki. 

ac96fbaf36a62881f77d644f4290d8e4.jpg

Nem szeretek negatívan nyilatkozni fitnesz ügyekben, de sírni tudnék néhány "jó tanácstól" , amit az általam is követett oldalakon olvasok. Mert igen én is sok ilyen oldalt követek, mert a képek szépek, és mert érdekel, hogy mi érdekli az embereket, ugyanis én is ehhez igazítom, hogy milyen videókat készítsünk. A legszomorúbb az egészben, hogy néhány embernek még papírja is van arról, amit csinál ezért még ha utána is nézünk, hogy pontosan mi alapján osztja az észt a neten, akkor látjuk, hogy ja edző, akkor minden alapja meg van rá. Szerintem vannak igazán jó edzők, akik nem állnak meg egy instruktori képzésnél és tovább képzik magukat és így biztonságban lehet az aki a kezeik közé kerül. De a másik oldalról pedig nem gondolom, hogy azt amit én majdnem 6 év alatt tanultam az emberi testről, azt  egy év alatt, hétvégeként meg lehet tanulni. Mert nem lehet! És nekem is van önkritikám és tisztában vagyok vele, hogy életem végéig tanulnom kell, ahhoz hogy a legjobb lehessek és hogy felelősséggel tudjam kezelni azokat, akik hozzám fordulnak. 

És akkor itt vannak ezek az emberek, akik még állítják is, hogy ők mekkora szakértői a témának és, hogy ezt és ezt hogyan kell csinálni, és közben olyan feladatokat mutatnak be több 10 kilós súllyal, olyan helytelenül, hogy szinte látom ahogy a csigolyáik sikítanak a segítségért. Egyáltalán nem mindegy hogyan guggolunk 100 kilóval, mert tönkre tehetjük a nyakunktól a derekunkon át a bokánkig mindenünket.

3a6b09a8d807bab574036613f34febbb.jpg

Szóval igenis kritikusnak kell lennünk azzal, amit látunk és igenis meg kell kérdőjeleznünk ezeket a dolgokat. Utána kell nézni, hogy ki is az akitől éppen tanácsot fogadunk el, egy szép lány, vagy egy tapasztalt és képzett edző, meg kell néznünk, hogy amit mond, annak mennyi a valóság tartama, és mennyi az összeollózott információ a netről. Tudom, hogy ez nehéznek hangzik, hiszen honnan is tudhatnánk, hogy igazat olvasunk-e. De ha egy életmódváltásról beszélünk, akkor igenis venni kell a fáradtságot és kideríteni, van-e tudományos alapja egyes diétáknak és helyes-e az edzésprogram, amit a kedvenc influencerünk végez. Szerencsére egyre több szakmabeli kezd blogolásba, így egyre bővül a kínálat szakmailag helyes blogokból. Szóval akármennyire is jó ötletnek tűnik a szomszéd tanácsa a törött láb esetén, mégsem hiszem, hogy bárki rámerné bízni a testi épségét és életét, olyanra aki vaktában lövöldözik, és nem a tudását adja át. Lehet ez kicsit túlzásnak hangzik, de tényleg fontos probléma és megér egy kis utána olvasást. 

Én magyar oldalról még elég kevés szakmailag korrekt Instagram oldallal találkoztam, de nagyon reménykedem a változásban, addig is pár külföldi példa, hogy milyen az, amikor valaki tudja, hogy miről is beszél (sajnálom, ha valaki nem ért angolul, de megnézni is érdemes, szépen szemléltetik a dolgokat, vagy nézzetek rá pár videónkra, azok magyarul vannak ). Csak kattintsatok a névre!

@moveu_official

 

@theprehabguys

 

@the_functional_movement_club

 

Kovács Tímea

@willgo.life

Borítókép: Somay Márk

@marksomay

 

Hogyan készíts migrén túlélő csomagot?

5bd10219-38d9-409f-b967-5d144c2baa68.jpg

Több mint 10 éve vagyok migrénes. Annak, aki szerencsés módon nem tartozik közénk a legkönnyebben úgy tudom leírni, hogy szerintem félúton van egy szülés és egy tökön rúgás között az a fejfájdalom, amit egy ilyen migrénes roham során átélünk. És persze ne felejtsük el a látás kiesést, ami miatt elég sok ajtófélfát kaptam már a kezeim közé akaratlanul, és a fájdalomtól kialakuló hányingert, valamint azt az érzést, hogy a fény ezerszer erősebb, a suttogás pedig szirénának hangzik. 10 év alatt nagyon sok trükköt kipróbáltam már, így gondoltam összegyűjtöm, a tudományosan és nem olyan tudományosan megtapasztalt gyógymódjaimat, és segítek összeállítani egy migrén túlélő csomagot.

 

d38b98811bc0848fbcb6b955425aa89d.jpg

1. Kerüld a kiváltó okot!

Amikor a migrénes rohamaim átlépték a heti egy alkalmat, kivizsgáltattuk mi is állhat a hátterében. Mivel a tudomány legfrissebb állása szerint még pontos okot nem fedeztek fel, ami a migrén kialakulását előidézi, egy szenzoros érzékenység talaján kialakuló tünetcsoportnak nevezzük a migrént. Kiválthatja alváshiány, stressz, erős fény, éhség, alkohol, magas hisztamin tartalmú élelmiszerek.

Ha migrénben szenvedsz és nem tudod a tüneteid kialakulásának okát, vezess migrén naplót. Azaz írd le mit eszel, iszol, mennyit alszol és mennyire érzed magadat stresszesnek 1-10-ig. Így a migrén bekövetkeztekor végig tudod nézni pontosan mi is változott, ami előhozhatta a tüneteket. Nálam például az alváshiány (ha 7 óránál kevesebbet alszom, szinte azonnal jön másnap), a stressz (főleg a stressz vége utáni leeresztési időszak), és a vörösbor váltja ki. Ha megtaláltad a kiváltó okot, megpróbálhatod elkerülni azt a hatást, én például semmilyen körülmények között nem iszom vörösbort, és ragaszkodom az alvásidőmhöz, a stresszel pedig megpróbálok megbirkózni, de ez nem mindig jön össze.

header_4999.jpg

 

2. Gyógyszer

Ha migrénes vagy mindig, de mindig legyen nálad fájdalomcsillapító. Nem vagyok a mindenre szedjünk gyógyszert híve, de ez pont nem az a szituáció, ahol érdemes szenvedni. Ahogy az első tünetet tapasztalod azonnal vegyél be gyógyszert, mielőtt még a hányinger kialakul, hogy lehetőleg minél több hatóanyag felszívódjon, mielőtt kidobnád a taccsot. Én személy szerint a Flector porra (Flector rapid/ diclofenac)  esküszöm, de ez nyilván egyéni dolog, sőt sokaknak beválik az orvos által felírt, kimondottan migrénes gyógyszer is.

 

plush-soothing-gel-bead-eye-mask-eye-mask.jpg

3. Hűthető szemmaszk

Mielőtt felfedeztem ezt a maszkot, az összes függönyt behúzva, fagyasztott borsóval fetrengtem az ágyban.  Ez azért ennél egy sokkal praktikusabb megoldás, egyrészt véd a fénytől, másrészt nagyon sokáig marad hideg a fagyasztóból kivéve (zselés), így akár órákig tudod vele hűteni a fejedet, elég nagy, így az egész fájó területet be tudod vele borítani. ÉLETMENTŐ!

 

mojoproone_whre_1.jpg

 

4. Füldugó vagy fejhallgató

Ez az a tanácsom, ami teljesen egyén és migrén specifikus lesz. Ha te abba a csoportba tartozol, aki a migrén alatt a saját légvételének hangját is túl hangosnak tartja annak mindenképpen ajánlom a füldugót, segít kizárni a zajokat, így könnyebb lesz elaludni. Ha nem igazán idegesítenek a hangok, de azért nem örülsz neki, ha a szomszéd pont ma kezd dobos karrierbe, akkor lehet, hogy a zene segíthet enyhíteni a migrénedet. Ez innentől válik egyénivé, mert olyan zenét kell találnod, ami számodra megnyugtató, tehát ha te nem vagy rajongója a romantikus zongorajátéknak, de nagyon szereted a dubstepet, és el tudsz lazulni rá, akkor lehet az lesz a te zenéd. De ugyancsak segíthetnek a tenger morajlását, vagy vihart imitáló hangjátékok, vagy a BBT (binaural beat technology), ami a két füledben különböző frekvenciájú hang hatására kialakuló belső hangképzéssel játszik. Itt meghallgathatod, kattints.

orange-essential-oil-ttac.jpg

 

5. DIY masszázs olaj fejfájásra

Gyógytornászként saját magamon szoktam alkalmazni szimpla arcmasszázs fogásokat, illetve speciális migrén fogásokat és triggerpont nyomásokat is a fájdalom enyhítésére. Ehhez érdemes lehet masszázsolajat alkalmazni, ezt a receptet a neten találtam, és nagyon sok ember nyilatkozott róla pozitívan, és szerintem is isteni az illata. Bár még élesben nem teszteltem szerintem tényleg segíthet. 

 • Hozzávalók:
  • 10 csepp levendula eszencia olaj 
  • 10 csepp borsmenta eszencia olaj
  • 10 csepp narancs eszencia olaj
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • átlátszó kis pumpás tároló üveg

 

Az összetevőket keverd össze, figyelj, hogy olyan olajakat alkalmazz, amelyek kimondottan alkalmazhatóak bőrre (pl.: Aromax olajok, amelyeket drogériákban és bioboltokban lehet kapni). Az olívaolaj segít eloszlatni a szert, a narancs energizál és csökkenti a stresszt, a levendula segít ellazítani, a borsmenta nyugtató hatású. Ha kész csak tedd el egy sötét hűvös helyre, és kapd elő, amikor szükséged van rá, a halántékodba masszírozva.

 

c3460c53-99bc-4aaa-8dc6-15fa7d34be96.jpg

6. Sok sok víz

A sejtek nehezen bírják a kiszáradást, és az agy sejtjei pedig erre különösen érzékenyek, szóval hidratálni, hidratálni, hidratálni. 

Ez volt az én kisokosom a migrén kezelésére. Remélem sikerült pár hasznos tanácsot adnom, ha kiegészítenéd valamivel, vagy van bevált trükköd oszd meg velünk! Ha pedig kérdésed lenne ne habozz feltenni!

Kovács Tímea

@willgo.life