WILLGO.life- Let's move!

Újra Hasizom kihívás

6 hét a lapos hasért

2019. március 11. - willgo.life

coverhas1.jpg

Nagyjából egy éve ilyenkor olyan gyomorgörccsel ültem a Semmelweis Egyetem folyosóján, hogy azt éreztem soha többé egy falat étel nem megy majd le a torkomon. Az államvizsgán vártam, hogy sorra kerüljek, és én nem vagyok egy igazán nyugodt ember, amikor vizsgázni kell valamiből. Nem tudom pontosan hány idegösszeomlás és könyvek felett sírás állt akkor a hátam mögött, de emlékszem hogy úgy éreztem nem tudok semmit.

 

Aztán az általam legszorgalmasabbnak tartott csoporttársam, akiről egy “zsigerből csillagos ötöst” feltételeztem, zokogva jött ki a vizsgateremből, itt állt meg bennem az ütő. Azt mondtam magamnak, hogy egy életem egy halálom ha megbukom én akkor már ide nem jövök vissza, nekem elég volt.

Aztán én következtem, beléptem a terembe kihúztam a tételt, és leültem kidolgozni, nem koncentráltam semmire, csak arra a darab papírra ami előttem volt, és az agyam által tárolt képre, ami a témához tartozó jegyzeteimet elevenítette meg előttem (nagyon erősen fotografikus az emlékezőképességem, mindig a jegyzeteim formája és színei ugranak be először). Azon drukkoltam csak, hogy amikor felállok és belekezdek a diplomamunkám bemutatásába, találjam meg valahol a hangomat.

 A diplomamunkámat a core tréning (törzs stabilizáló tréning), és a hagyományos hasizom gyakorlatok összehasonlításából írtam, de volt még egy fontos elem, amit vizsgáltam a kutatásban, a WILLGO-t is bevetettem és videó alapú tréninget állítottam össze a majdnem 85 résztvevőnek. Így amikor elkezdtem beszélni a témáról azonnal megszállt a nyugalom, mert olyanról beszéltem, ami én vagyok, ami az én munkám gyümölcse, és amiért nagyon sokat dolgoztam, persze Márk a vőlegényem segítségével. Befejeztem a prezentációt és az egyébként borzasztó szigorú tanárnőm, akit a legjobban tiszteltem az Egyetemen, de ő valószínűleg csak az arcomról tudott beazonosítani, a nevemet szerintem sosem jegyezte meg, na ez a tanárnő elmosolyodott. És nekem innentől volt biztos a vizsgám, mert ez akkora erőt adott nekem, hogy úgy éreztem nem is én beszélek csak úgy ömlöttek belőlem a latin szavak.

Kijöttem a vizsgáról és ott persze mindenki kérdőn nézett rám, hogy na hogy ment túléltem-e, megyek-e sírni a mosdóba, miket kérdeztek, de én csak annyit tudtam mondani, hogy szerintem meglett. Aztán az eredményhirdetésnél kiderült, hogy nem csak, hogy meglett de az egész évfolyamon én vizsgáztam egyedül ötösre.

20e93af3-0bce-4177-b627-e8916d1e3966.JPG

 

Eltelt egy év, azóta már teljes állásban dolgozom gyógytornászként, és embereknek segítek, még biztos nagyon sokat kell tanulnom és fogok is tanulni, de büszke vagyok mindenre, amit eddig letettem az asztalra és abban is biztos vagyok, hogy a WILLGO ebben óriási segítség volt.

Nem szaporítom tovább a szót, ennek az emléknek a tiszteletére mától elindítom a második hasizom kihívást, ami ugyanennek a diplomamunkának a része volt, és remélem nem bánjátok a szentimentális visszaemlékezésemet, de szerettem volna, ha tudjátok nekem mit jelent ez a kihívás.

 

A kihívásról

 

 

A kihívás menete megegyezik az előző kihívással, 6 hét, minden hétfőn új 6-10 perces videó edzés, ami a hasizmokat célozza és amit minden héten 3 alkalommal kell elvégezned. A gyakorlatok minden héttel egyre nehezebbek lesznek.

 

Mire figyelj oda?

 

 

Erre készítettem egy videót, amit most be is linkelek ide, de azért itt is felsorolom pontokban:

 • A derekadat mindig szorítsd le!
 • A tarkóra tett kéz tarkóhoz tartott kezet jelent, és nem tarkóra kulcsolt kezet, ne húzd magad azzal előre, csak megadnak könnyíted meg a tréninget!
 • A könyököd tarkóhoz tartáskor mindig legyen kint a tested vonalában!
 • Figyelj a gerinced görbületének harmonikusságára, nem szabad sem kifeszítve egyenesen tartani a hátad, sem túlságosan görbíteni hasprés közben, ezt a videón látni fogod rajtam!
 • Ha izomláz lesz a nyakadban ne ijedj meg, ez természetes, csináld meg a 9 perc nyak stretching videómat lazításnak!

 

Akiknek nem ajánlom?

 

Elöljáróban leszögezném, hogy a tréninget teljesen egészséges emberrekkel teszteltem le, és nekik semmiféle problémát nem okozott a tanácsaim betartása mellett, csak a hasuk lett kockásabb. Azonban ha komoly egészségügyi problémád van, előbb konzultáj orvossal arról, hogy végezheted-e. A teljesség igénye nélkül kiemelek pár fontos állapotot, amiben nem szabad végezni:

 • Porckorongsérv (nyaki, háti ,deréktáji) : minden sérv más, így nem lehet tudni, hogy ez a fajta ismételt mozgásirány nem-e súlyosbítja a meglévő sérvet!
 • Csigolyatörés: A hasprés és felülés nagy nyomást helyez a csigolya elülső harmadára, így törés esetén nem ajánlott a programot végezni!
 • Gyulladásos betegségek, akut fellángolási fázisában!
 • Láz esetén!
 • Daganatos megbetegedés esetén: csak orvossal konzultálva!
 • Terhesség esetén: Sok olyan hasprést tartalmaz, ami várandósság alatt tilos, így én trimesztertől függetlenül nem ajánlom!Mielőtt belevágnál, ezeket ajánlom:

 

A kutatás során a visszamérésen azt vettem észre, hogy bár én szemmel láthatóan látom az eredményt a lányokon, nagyon sokukban csak az elért eredményük számszerűsítése hatására tudatosult, hogy valóban jól érezték, hogy könnyebben jön fel az a szűk farmer. Szóval mielőtt belevágnál a következőt ajánlom:

waist_to_hip_measure.gif

 • Mérd meg a haskörfogatodat, ehhez fogj egy centiméter szalagot és a köldököd felett két ujjal helyezd el körben a derekadon, vegyél egy mély levegőt majd a kifújás legvégén olvasd le az eredményt.
 • Mérd meg a csípőkörfogatodat is, ehhez a centiméterszalagodat helyezd a csípő csontod legkiállóbb részére, és mérd meg a körfogatot.
 •  És teszteld a hasizmaid erejét, a legegyszerűbb módszer, amivel otthon is tesztelheted magadat, hogy megnézed, 1 perc alatt hány felülést tudsz végezni, vagy leméred hány másodpercig tudsz megtartani egy plankinget.
 • Ezeket a méréseket ismételd meg a tréning végén, hogy lásd mennyit fejlődtél.

 

Előtte-utána kép

 

Nem utolsó sorban pedig készíts magadról egy képet. Ez nagyon fontos és nagyon hasznos része egy ilyen kihívásnak, lehet, hogy most még úgy érzed, hogy semmi kedved sportmelltartóban a tükör elé állni, de hidd el, ha végig csinálod a hat hetet borzasztóan jó érzés lesz megcsinálni az utána képet és összehasonlítani az eredményt!

Pár tipp a fotóhoz:

 • Próbáld a fotót nappali fényben készíteni, lehetőség szerint reggel.
 • Vedd fel a legcsinosabb sportmelltartódat.
 • Csinálj egy képet élőről és oldalról is.
 • Mérd ki hány lépésre álltál a tükörtől, hogy tökéletesen tudd majd reprodukálni a fotót.

 

Csak neked!

 

Ez a tréning csak neked van és csak is magad miatt vágj bele. Sajnos nem lehetek ott mindenki mellett a nappaliban és bíztathatlak benneteket személyesen, pedig szívesen megtenném. Mindenképpen iratkozz fel a csatornámra, hogy kapj értesítést, ha felkerül a heti videó, és kövess Instagramon és Facebookon is, hogy minél több irányból érkezzen feléd az emlékeztető. Biztos lesz olyan, hogy szívesebben feladnád, vagy úgy érzed nehézségbe ütköztél, de ne add fel, ha egy kis bátorításra vagy ösztönzésre van szükséged, inkább fordulj hozzám, a kutatás alatt is ezt kötöttem nem egy lány lelkére. És ne ess tőle kétségbe, ha valamelyik feladat nem megy tökéletesen, én is látványosan szenvedek nem egy videóban, ezt majd látni fogod :D Szólj barátoknak és csináljátok együtt végig, tartsátok számon az eredményeiteket, írjátok fel, mikor fogjátok elvégezni a gyakorlatot és pipáljátok ki ha megtörtént.

 

Szóval hajrá, mindent bele!

Kovács Tímea

@willgo.life

 

Videók:

Somay Márk

@marksomay