WILLGO.life- Let's move!

Az Instagram edzők és egyéb veszélyek

2018. április 11. - willgo.life

42bcb3d8-b881-4bf9-b604-bca9223b326f.jpg

Manapság ha az ember kíváncsi valamire, az első dolga utána keresni az interneten és a social media platformokon. Ennek én egyrészről nagy híve vagyok, hiszen ha nincs a blogolás én sem tudnám eljuttatni a videóimat azoknak, akinek erre esetleg szüksége lehet, vagy érdekli a téma. Másrészt pedig borzasztóan károsnak is tartom főleg az egészséggel  és mozgással kapcsolatos tévhit terjesztés miatt, amivel tényleg súlyos károkat tudunk okozni magunknak. Szóval ma erről szerettem volna kicsit beszélni, és óvatosságra inteni mindenkit, mert nem minden arany, ami fénylik. 

 

 

Régen magának a blogolásnak a lényege az volt, hogy magán emberek megoszthatták a gondolataikat, utazásaikat, tippjeiket egymással. Családanyák blogolhattak a déditől örökölt süti recepttel, üzletemberek a hobbi kertészkedéssel kapcsolatos ötleteiket oszthatták meg. Ebben pedig sokszor benne volt, hogy valaki olyanról is írt, aminek nem a mestere, de ez nem is okozott problémát hiszen pontosan tudhatta bárki, aki olvasta, hogy egy szabadidős elfoglaltság kibontakozását látja. 

Aztán jött az Instagram és társai, és aki viszonylag elviselhető a szemnek és jó fotókat lehet róla készíteni, az hirtelen nagyszámú követőt tudhatott a magáénak. A reklám ipar pedig hamar felfedezte, hogy szívesebben fogadunk el tanácsokat bármilyen téren magánemberektől, mintsem cégektől és sztároktól. Ezzel pedig beindult az őrület, és egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ez egy igen kényelmes és szórakoztató módja a megélhetésnek. Félreértés ne essék, nem könnyű dolog napi szinten érdekes tartalmakat gyártani, egy  10 perces WILLGO videó legyártása például több mint egy napot vesz igénybe, pedig ketten dolgozunk rajta. 

img_3294.JPG

És most jön az a része a dolognak, ami felbosszant és felzaklat engem és nem hiszem, hogy szakemberként el szabad mennem mellette, figyelmeztetés nélkül. Hirtelen ugyanis mindenki a szakértője lett a saját hobbijának. Ha el tudsz készíteni egy szép smoothiet, puff dietetikus vagy és nyugodtan gyárthatsz tartalmat arról embereknek, hogyan kell egészségesen étkezni és hogyan lehet minél gyorsabban lefogyni. Ha pedig alapvetően vékony alkat vagy, és hajlandó vagy heti kétszer edzeni, akkor pedig hirtelen edző vagy és képekkel és videókkal mutatod meg a követőidnek, honnan is az a szép alkat, és mit is kell másnak tennie ahhoz, hogy neki is olyan legyen. 

Az ember pedig nem fog mindennek utána nézni, és nem fog mindig mindent megkérdőjelezni, amit a neten lát. Megcsinálja a feladatokat és ha nincs szerencséje, akkor nálunk landol gyógytornászoknál a panaszaival, amit a helytelen edzés okozott neki. 

ac96fbaf36a62881f77d644f4290d8e4.jpg

Nem szeretek negatívan nyilatkozni fitnesz ügyekben, de sírni tudnék néhány "jó tanácstól" , amit az általam is követett oldalakon olvasok. Mert igen én is sok ilyen oldalt követek, mert a képek szépek, és mert érdekel, hogy mi érdekli az embereket, ugyanis én is ehhez igazítom, hogy milyen videókat készítsünk. A legszomorúbb az egészben, hogy néhány embernek még papírja is van arról, amit csinál ezért még ha utána is nézünk, hogy pontosan mi alapján osztja az észt a neten, akkor látjuk, hogy ja edző, akkor minden alapja meg van rá. Szerintem vannak igazán jó edzők, akik nem állnak meg egy instruktori képzésnél és tovább képzik magukat és így biztonságban lehet az aki a kezeik közé kerül. De a másik oldalról pedig nem gondolom, hogy azt amit én majdnem 6 év alatt tanultam az emberi testről, azt  egy év alatt, hétvégeként meg lehet tanulni. Mert nem lehet! És nekem is van önkritikám és tisztában vagyok vele, hogy életem végéig tanulnom kell, ahhoz hogy a legjobb lehessek és hogy felelősséggel tudjam kezelni azokat, akik hozzám fordulnak. 

És akkor itt vannak ezek az emberek, akik még állítják is, hogy ők mekkora szakértői a témának és, hogy ezt és ezt hogyan kell csinálni, és közben olyan feladatokat mutatnak be több 10 kilós súllyal, olyan helytelenül, hogy szinte látom ahogy a csigolyáik sikítanak a segítségért. Egyáltalán nem mindegy hogyan guggolunk 100 kilóval, mert tönkre tehetjük a nyakunktól a derekunkon át a bokánkig mindenünket.

3a6b09a8d807bab574036613f34febbb.jpg

Szóval igenis kritikusnak kell lennünk azzal, amit látunk és igenis meg kell kérdőjeleznünk ezeket a dolgokat. Utána kell nézni, hogy ki is az akitől éppen tanácsot fogadunk el, egy szép lány, vagy egy tapasztalt és képzett edző, meg kell néznünk, hogy amit mond, annak mennyi a valóság tartama, és mennyi az összeollózott információ a netről. Tudom, hogy ez nehéznek hangzik, hiszen honnan is tudhatnánk, hogy igazat olvasunk-e. De ha egy életmódváltásról beszélünk, akkor igenis venni kell a fáradtságot és kideríteni, van-e tudományos alapja egyes diétáknak és helyes-e az edzésprogram, amit a kedvenc influencerünk végez. Szerencsére egyre több szakmabeli kezd blogolásba, így egyre bővül a kínálat szakmailag helyes blogokból. Szóval akármennyire is jó ötletnek tűnik a szomszéd tanácsa a törött láb esetén, mégsem hiszem, hogy bárki rámerné bízni a testi épségét és életét, olyanra aki vaktában lövöldözik, és nem a tudását adja át. Lehet ez kicsit túlzásnak hangzik, de tényleg fontos probléma és megér egy kis utána olvasást. 

Én magyar oldalról még elég kevés szakmailag korrekt Instagram oldallal találkoztam, de nagyon reménykedem a változásban, addig is pár külföldi példa, hogy milyen az, amikor valaki tudja, hogy miről is beszél (sajnálom, ha valaki nem ért angolul, de megnézni is érdemes, szépen szemléltetik a dolgokat, vagy nézzetek rá pár videónkra, azok magyarul vannak ). Csak kattintsatok a névre!

@moveu_official

 

@theprehabguys

 

@the_functional_movement_club

 

Kovács Tímea

@willgo.life

Borítókép: Somay Márk

@marksomay