WILLGO.life- Let's move!

Hogyan segít az Óceán a stressz csökkentésében?

Derék Lazítás - Stretching az Óceánnál

2018. február 26. - willgo.life

 

0eee3858-c5ad-403f-82b5-8250092b40ee.jpg

 

Rám mindig is óriási hatással volt az Óceán, már a levegőben megérezve a sós illatot nyugodtság tölt el, órákig tudnám nézni és hallgatni, és talán az egyetlen olyan dolog ezen a földön, ami mindig megnyugtat. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy forgatunk egy deréklazító és relaxáló videót a parton, hogy egy kicsit megpróbáljuk átadni és felidézni, ezekben a mínuszokban azt az érzést, ami a tenger mellett éri az embert. De vajon miért is érzünk így az Óceán közelében?

 

Van az érzés ami akkor fogja el az embert, amikor valami lenyűgöző és monumentális dolgot lát, egy piramist, egy óriási hegyet, a csillagos eget, vagy a vége láthatatlan Óceánt, ez az érzés arra késztet, hogy megálljunk és kicsit kiszakadjunk a saját kis világunkból. Egy pillanatra megfeledkezünk a gondjainkról, a tenni valóinkról, és a saját magunkkal szemben érzett elégedetlenségünkről, hiszen egy olyan dologgal találjunk magunkat szemben, ami mellett eltörpülünk, és ami mellett rájövünk pontosan milyen aprók is vagyunk ebben a nagy világban. Éppen ezért megpróbálhatjuk a világ összes gondját a nyakunkba venni, és aggódni az otthon felejtett bevásárló lista miatt, nem tudunk mindenre befolyással lenni, és meg kell tanulnunk néha csak sodródni az élettel.

Én ezt érzem, amikor az Óceánra nézek és remélem nem vagyok vele egyedül. Azonban kicsit tudományosabb oldalról megvizsgálva, kimutatták, hogy nem csak az Óceán hangja, de a látványa is megnyugvással tölti el az embereket, segít legyőzni a stresszt, szorongást, és könnyíti az elalvást. Mi lehet ennek az oka? 

dsc05010.jpg

Hogyan segíthet az Óceán látványa csökkenteni a stresszt?

 

 Mostanáig igen kevés neuropszichiátriai kutatás foglalkozott a tenger és az elme viszonyával, ami meglepő, hiszen a világunk nagy része, és a testünk nagy része is sós vízből áll. A hullámok hangja, a csillogó kék víz, és végtelen horizont hatását vizsgálva a kutatók a következő következtetéseket vonták le. A tenger puszta látványa is nyugtatóan hat ránk, ugyanis biztonság érzetet kelt bennünk. Nem kell aggódnunk és félnünk tőle, hogy beláthatatlan veszély fog érkezni felőle, hiszen bármilyen apró változást könnyen kitudunk szúrni rajta. Ez a kiszámíthatósága (persze inkább csak a partról, arról nem szeretnék írni, milyen kiszámíthatatlan rémségek érkezhetnek minden irányból, ha benne pancsolunk egyes horror filmek szerint), csökkenti a stressz hatást, és a szimpatikus idegrendszeri aktivitásunkat, ami az üss és fuss reakcióért felel. 

 

Hogyan segíthet az elalvásban?

 

Az fodrozódó hullámok hangjára könnyebb az elalvás, és ezt valószínűleg minden csúnyán leégett brit turista tanúsíthatja. Ennek két tudományos magyarázata is van. Az első elmélet szerint az agyunk a hangokat két csoportba sorolja, életet veszélyeztető és életet nem veszélyeztető hangokra. Az életet veszélyeztető hangok általában éles, hangos, és váratlan hanghatások, amelyekre az agyunk ébren létben és alvásban is azonnal reagál. Ezzel szemben a hullámok verődésének hangja, ciklikus, kiszámítható és mély, az agyunknak tehát a nincsen veszély információt adja, ami pedig elengedhetetlen feltétele az elalvásnak. A második elmélet szerint emellett még egy oka van az alvást segítő hatásnak. Az Óceán hangjára koncentrálva teljesen kitudjuk zárni, a számunkra zavaró zajokat, a tudatunk fókuszálása pedig meditatív állapotba segíthet minket. 

Remélem kipróbáljátok a videót, és segít ellazítani nem csak a gerincet, de a lelket is.

Kovács Tímea

@willgo.life

Képek és Videó:

Somay Márk

@marksomay